2010. október 1.

Anga kedvencei (1. rész) Madradeus

Sorozatot szeretnék elindítani. Azt hiszem, nemcsak zenék fognak szerepelni.

Madradeus

Elsőként a portugál fado világszerte legismertebb és legnépszerűbb zenekarát választottam.
1985-ban az addig rockzenekarokban játszó gitáros Pedro Ayres Magalhaes és a szintetizátoron játszó Rodrigo Leao létrehoztak egy gitár–szintetizátor duót, és rockzenéről portugál folkzenére váltottak. Csatlakozott hozzájuk Gabriel Gomes harmonikával és Francisco Ribeiro csellóval. A Madredeus azonban akkor lett teljes, amikor Magalhaes rátalált az akkor 15 éves Teresa Salgueiro-ra, aki a zenekar lelke lett.
Első próbahelyük a Lisszabontól nem messze található Madre de Deus nevű templomban volt (innen az együttes neve), melyet a XVI. században Eleonóra királynő alapított. A templom nemcsak próbák helyszíne volt, hanem stúdió is, hiszen itt vették fel első lemezük, az Os Dias da Madredeus anyagát.

Zenéjük alapja a fado ez az édes és fájdalmas tradicionálisan portugál műfaj, melyben afrikai, brazil és arab hatások ötvöződnek, provanszi madrigálokkal és régi tengerészénekekkel, és amelyek meghatározója a saudade, ez a portugál életérzés, ami magában hordozza a vágyódást, a honvágyat, a hiányérzetet. A fado témája a szerelem, a magány és a tenger.
Második lemezük az Elixir megjelenése után már Európa szerte ismertek voltak.

1995-ben Wim Wenders filmet forgatott Lisszaboni történet címmel. A film zenéjének elkészítésére a rendező a Madredeust kérte fel. A betétdalokat tartalmazó album Ainda címmel jelent meg. A magyar közönség is e film révén ismeri leginkább a Madredeust. A film és a lemez megjelenése után a zenekar felállása megváltozott. A cselló és a tangóharmonika helyére gitár és szintetizátor került, de zenéik hangulata ettől mit sem változott. Finom szövegű dalaikat Pedro írta, de a szintetizátoros Carlos Maria Trinidade is írt már zenét, O Labirinto Parato címmel az együttes számára.

1999-ben Mexikóban 80ezer ember hallgatta a Madredeus koncertjét.
2000-ben rendkívül sikeres válogatásalbumot készítettek addig megjelent 5 lemezükből.
2002-ben a Madredeus és a Flamish Radio Orcestra szimfonikus koncertjéről Euforia címmel jelent meg cd.
2005-ben Obrigado címmel jelent meg Teresa Salgueiro első szólólemeze, melyen duettet énekel többek közt Caetano Veloso-val, José Carreras-szal és Carlos Nunez-zel.

2007-ben pedig Teresa végleg szólói pályára lép.

Azóta Madradeus & A Banda Cósmica néven futnak. Érdemes megnézni a honlapjukat. Bár a zenéjük populárisabb lett...

„Teresa éteri hangja olyan megejtően ártatlan, mint aki „elvétette” az irányt, s a mennybe érkezett.”  Marton László Távolodó
  
Szövegforrás: Vidorfest.hu
Koncertszagúan: O Paraíso (Madradeus-szal)

Temperamentumosabb dal a Lusitânia Ensemble zenekarral, a szólókarrier után
Por este Rio acima

És tengerszagúan, tisztelgés a fado előtt
Voltarei à minha Terra (Meditando)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése