2023. március 11.

Az emberi kaland


Életrajzi adatai szerint bölcsész, szociológus, filozófus, értékkutató, irodalomtörténész. Érdeklődése homlokterében hol a magyar társadalom, hol pedig egyetemes érvényű civilizációs kérdések állnak. 

Bátran ajánlható mindazoknak, akiket az élet értelmének, az ember világban betöltött szerepének, a transzcendenciának, az európai műveltségnek és kultúrának a problémái izgatnak. Műve sem nem érthetetlenül filozofikus, sem nem populista; stílusa nemcsak cizelláltan egyszerű, de kimondottan olvasmányos.

Nem ígéri, hogy az általa feltett rengeteg, olykor meghökkentő kérdésre tudja a választ; széleskörű műveltsége, hihetetlen olvasottsága, angol, francia és német nyelvű munkákban való jártassága segítségével ugyanakkor különböző értelmezési lehetőségeket kínál.

Az Emberi kalandban éppen ezért számos tudományág tetten érhető az elméleti fizikától a biológián, a történelmen, a művészettörténeten, a vallástörténeten, irodalomtudományon, a filozófián, a szociológián keresztül a pszichológiáig.

Legkedvesebb fejezetem a "Trivialitások világa" címet viseli, melyben azt fejtegeti, hogy a parfümök színének, illatának, használatának, vagy épp a parfümreklámok szimbólumainak milyen mélyebb, olykor szakrális vagy mitologikus jelentése van, melyek segítségével az élet mulandóságával és értelmetlensé-gével, félelmeinkkel vagy a szabadság hiányával szemben védekezünk.

A könyv központi kérdése, hogy miként próbál meg az ember létezésének minden pillanatában egy bacilusokkal és járványokkal, természeti katasztrófákkal és háborúkkal, zűrzavaros emberi kapcsolatokkal, veszélyekkel és félelmekkel terhes univerzumot otthonos, biztonságos, a szabadság és méltóság érzését biztosító hellyé változtatni.

Mit tudunk kezdeni a térrel és az idővel?

Milyen szimbolikus és morális védőburkokkal vesszük körül magunkat, hogy fent tudjuk tartani magunkban azt a hitet vagy illúziót, hogy mi vagyunk a világ közepe?

Miért játszanak vagy viccelődnek az emberek, és mi a művészet, a szépség szerepe az idegen világgal folytatott küzdelemben?

A könyvajánlót a PTE Egyetemi Könyvtára által a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont felkérésére készítette Dr. Pilkhoffer Mónika, egyetemi előadó és várostörténész.

1 megjegyzés: